Wspaniałe pierożki z nadzieniem z ziemniaków i smażonego boczku, nam bardzo smakują takie pierożki a omaszczone dodatkowo boczkiem tu już poezja. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom pierożków.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
500 g ziemniaków ugotowanych
300 g boczku wędzonego
pieprz i sól
cebula
Pierogi z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypać mąkę, dodać sól oraz oliwę, zarobić ciasto. Ciasto zarobić na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć miseczką plastikową i odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut.
2.W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa pokroić w drobniutką kosteczkę boczek i podsmażyć na złoty kolor, ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać podsmażony boczek wraz z tłuszczem oraz przyprawami.
3.Ciasto rozwałkować na cienko, wykrawać kółka i nadziewać. Zlepiać pierożki. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
4.W garnku zagotować wodę wraz z solą i wrzucać pierożki na wrzątek, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze