Pierogi z ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe pierożki z nadzieniem z ziemniaków i smażonego boczku, nam bardzo smakują takie pierożki a omaszczone dodatkowo boczkiem tu już poezja. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom pierożków.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    3 łyżki oliwy z oliwek

    Farsz:
    500 g ziemniaków ugotowanych
    300 g boczku wędzonego
    pieprz i sól
    cebula

    Dodatkowo:
    100 g boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypać mąkę, dodać sól oraz oliwę, zarobić ciasto. Ciasto zarobić na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć miseczką plastikową i odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut.
  • 2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa pokroić w drobniutką kosteczkę boczek i podsmażyć na złoty kolor, ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać podsmażony boczek wraz z tłuszczem oraz przyprawami.
  • 3. Ciasto rozwałkować na cienko, wykrawać kółka i nadziewać. Zlepiać pierożki. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
  • 4. W garnku zagotować wodę wraz z solą i wrzucać pierożki na wrzątek, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia.
  • 5. Pierożki podawać dodatkowo okraszone boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować