Pierogi z ziemniakami i boczkiem

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne pierogi z farszem z ugotowanych ziemniaków z cebulką i dużą ilością boczku.

portret
  • 6 porcje
  • 120min

Składniki

farsz:
500 g obranych ziemniaków
2 duże cebule (250 g)
300 g chudego boczku wędzonego parzonego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo:
sól i olej do gotowania pierogów
zrumieniona cebula i posiekany szczypiorek do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

  • 1. Przygotowujemy farsz:
    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, wkładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy razem na niezbyt dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez praskę. Łączymy z boczkiem z cebulą, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Przygotowujemy ciasto:
    Do mąki dodajemy sól i mieszamy. Mleko łączymy z wrzącą wodą i ciepły płyn wlewamy do mąki. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody lub mąki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy krążki (ja użyłam większej szklanki), nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito, następnie przekładamy na talerze, okraszamy zrumienioną cebulką, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Porady

Ciasto na pierogi można przygotować według innego ulubionego przepisu, stosując proporcje na 0,5 kg mąki.
Z podanych składników otrzymałam 48 pierogów.
Jeśli chcemy część pierogów zostawić na następny dzień, ugotowane pierogi układamy pojedynczą warstwą na talerzu, odstawiamy na chwilę do lekkiego obeschnięcia, następnie przekładamy na suchy talerz, obracając je, aby obsuszyć drugą stronę. Wystudzone pierogi przekładamy do miski, przykrywamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Następnego dnia można je podgrzać we wrzątku lub przysmażyć na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogicebulaboczekziemniakiciasto na pierogikolacjaobiaddomowy obiadfarsz do pierogówdomowe pierogicodzienny obiadpierogi z ziemniakami i boczkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem

Dodane przez: BARB

Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem

Pierogami z kaszanką rozpoczynam...

Pierogi ruskie z boczkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi ruskie z boczkiem

Tradycyjne pierogi w nowym wydaniu

image-0abypd9

Dodane przez: Di bloguje

Pierogi z soczewicą i ziemniakami

Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne...

Pierogi z ziemniakami i rukolą

Dodane przez: agatab

Pierogi z ziemniakami i rukolą

Miałam dość spory zapas rukoli...

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Dodane przez: anemon

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Ostatnio trochę zapomniane przeze...

Zielone pierogi z fetą i boczkiem

Dodane przez: a_sad07

Zielone pierogi z fetą i boczkiem

Prosty sposób na przemycenie do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE