Karkówka z boczkiem i ziemniakami

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest proste i sycące. Najlepiej smakuje na świeżo ale możemy przygotować je także dzień wcześniej i odgrzać

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    1 kg karkówki
    150 g wędzonego boczku
    1 czerwona cebula
    100 g tartego sera np. mozarella
    Sól i pieprz
    Czosnek suszony
    Przyprawa do gyrosa
    Słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Karkówka z boczkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Solimy i pieprzymy, posypujemy słodką papryką
  • Karkówka 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozsypujemy na ziemniakach. Posypujemy delikatnie przyprawą do gyros.
  • Karkówka 3. Boczek i karkówkę kroimy w kostkę. Wrzucamy razem do miski, dodajemy przyprawę do gyrosa, kilka łyżek oleju i suszony czosnek do smaku. Jeżeli mamy czas to możemy pozostawić mięso na dłużej żeby się przegryzło. Jeżeli nie mamy to przekładamy je na ziemniaki i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószajac je przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy mozzarellą.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować