Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

4.48 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pierogi z farszem ala ruskim, z dodatkiem świeżego szpinaku oraz czosnku. Ciasto z masłem jest plastyczne i pracuje się nim idealnie zaś sam ziemniaczany farsz jest wyśmienity, dobrze doprawiony pachnący czosnkiem i szpinakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g. mąki pszennej
    30g. rozpuszczonego masła
    gorąca woda( tyle ile wchłonie mąka)
    Farsz:
    0,5 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
    0,5 kg sera białego
    100g. świeżych liści szpinaku
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    sól,pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem, wlać masło.
    Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
    Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
  • 2. Farsz:Cebulę pokroić w kostkę,czosnek oraz liście szpinaku posiekać drobno.
    Rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, smażyć aż liście zwiędną.
    Ziemniaki wraz z serem białym przecisnąć przez praskę, dodać szpinak.
    masę doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części , każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
    Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.
    Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
    Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
  • 4. Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
    Podawać z podsmażoną na maśle cebulką , stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Szpinak Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować