Pierogi z farszem ala ruskim, z dodatkiem świeżego szpinaku oraz czosnku. Ciasto z masłem jest plastyczne i pracuje się nim idealnie zaś sam ziemniaczany farsz jest wyśmienity, dobrze doprawiony pachnący czosnkiem i szpinakiem.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
500g. mąki pszennej
30g. rozpuszczonego masła
gorąca woda( tyle ile wchłonie mąka)
Farsz:
0,5 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
0,5 kg sera białego
100g. świeżych liści szpinaku
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Pierogi z ziemniakami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem, wlać masło.
Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
2.Farsz:Cebulę pokroić w kostkę,czosnek oraz liście szpinaku posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, smażyć aż liście zwiędną.
Ziemniaki wraz z serem białym przecisnąć przez praskę, dodać szpinak.
masę doprawić solą i pieprzem.
3.Ciasto podzielić na 4 części , każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.
Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
4.Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką , stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
Komentarze