Składniki:
5 -6 sztuk ziemniaków
200 g sera białego tłustego
1 cebula
15 dag boczku wędzonego
4 łyzki oleju
3 łyzki oliwy
1/5 kg mąki tortowej
3/4 szklanki gorącej wody
łyżka masła
sól
pieprz
oraz
1 cebula
kawałek boczku do okraszenia
olej
1\2 łyzeczki suszonej natki
oraz natka do dekoracji
Pierogi z ziemniakami , twarogiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki obrac i u ugotowac w osolonej wodzie, odcedzić , zrobić z nich purre, następnie odstawic do ostudzenia.
2. Boczek pokroic z kostke. cebule posiekac.
Na patelni rozgrzac trochę oleju, podac pokrojony boczek i podsmażyc na złoto. Dodać posiekaną cebule i wszystko razem zeszklić.
3. Boczek z cebulką połaczyc z purre ziemniaczanym i z serem, wymieszać, doprawic do smaku. .
4. Ciasto na pierogi:
Do miski wsypac make , dodać szczyptę soli oraz olej i i oliwe. Wlać gorącą wodę , zagnieśc ciasto. Pidzielic na 2 -3 części i rozwałkowywac a nastepnie za pomocą szklanki wykrawac kółka. W środek kółek wkładac farsz i dokładnie je zlepiać.
Pierogi gotowac w osolonej wodzie.
Odcedzic.
5. Boczek pokroic w kostke zeszklic z e cebula dodac suszona natkę - , gotowa omasta okrasic pierogi, udekorowac natka , smacznego
Komentarze