REKLAMA

Pierogi z ziemniakami i cebulą

wyświetlono: 53682 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pierogi z ziemniakami robię specjalnie dla mojej młodszej córki Paulinki,która bardzo je lubi. Takie pierogi z ziemniaków gotowanych są bardzo smaczne. Pierogi z farszem ziemniaczanym to sposób na wykorzystanie nadwyżki z obiadu. Oto prosty przepis na pierogi z ziemniakami i cebulą.

opublikowany: 25.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Farsz:
    4 duże ziemniaki
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    sól,pieprz

    Dodatkowo:
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na pierogi z ziemniakami:
    Na początek cebulę trzeba obrać,pokroić i usmażyć na maśle.
    Następnie ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Potem powinno się je dokładnie rozgnieść. Następnie do ziemniaków trzeba dodać cebulę z masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Produkty na pierogi z farszem ziemniaczanym trzeba odstawić do przestudzenia.
  • 2. Z podanych składników na ciasto na pierogi z ziemniakami, trzeba stopniowo wlewać wodę i zagnieść mięciutkie ciasto.
  • Lepienie pierogów. 3. Następnie na stolnicy trzeba wałkować ciasto na pierogi z ziemniakami i cebulą, a za pomocą szklanki wykrawać krążki. Potem trzeba nakładać farsz z ziemniaków do pierogów i zlepiać pierogi.
  • 4. Następnie pierogi z ziemniakami należy gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie trzeba je odcedzić.
  • Gotowe danie. 5. Przed podaniem należy cebulę obrać i pokroić, usmażyć na maśle.Na koniec pierogi z nadzieniem ziemniaczany trzeba podawać polane podsmażoną cebulką z masłem.

Notka redakcyjna

Jak zrobić pierogi z ziemniakami?

Aby przygotować proste pierogi z ziemniakami należy przygotować 500 g obranych ziemniaków, 2 duże cebule (250 g), 300 g chudego boczku wędzonego parzonego, 1 łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. Na ciasto na pierogi z ziemniakami 500 g mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju. 1 płaską łyżeczkę soli. Farsz ziemniaczany do pierogów należy przygotować obierając cebulę i krojąc ją w drobną kostkę. Następnie boczek trzeba pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną cebulę. Następnie składniki powinno się podsmażyć na niezbyt dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Następnie ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Następnie wszystko należy połączyć z boczkiem z cebulą, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz ziemniaczany do pierogów należy odstawić do przestudzenia.

Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi z ziemniakami i cebulą. Do mąki trzeba dodać sól i wymieszać. Następnie mleko trzeba połączyć z wrzącą wodą i ciepły płyn wlać do mąki.  W ten sposób należy wyrobić miękkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę ciepłej wody lub mąki. Następnie ciasto powinno być przełożone do miski, przykryte i odstawione na około 30 minut.

Przygotowane wcześniej ciasto na pierogi z ziemniakami należy rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdej porcji trzeba położyć farsz i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Pierogi z ziemniakami gotowanymi trzeba gotować partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Czas gotowania to około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z ziemniakami należy wyjąć łyżką cedzakową na sito, a następnie przełożyć na talerze. Pierogi z farszem ziemniaczanym można podawać okraszone zrumienioną cebulką.

Porady

Przepis na około 40 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

Rewelacyjne pierogi z farszem z ugotowanych ziemniaków z cebulką i dużą ilością boczku.

kategoria: Pierogi ciasto na pierogi opublikowany: 24.03.2020 | wyświetlono: 2475 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE