Pierogi z ziemniakami i cebulą

  • wyświetlono: 47348 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pierogi z ziemniakami robię specjalnie dla mojej młodszej córki Paulinki,która bardzo je lubi. Takie pierogi z ziemniaków gotowanych są bardzo smaczne. Pierogi z farszem ziemniaczanym to sposób na wykorzystanie nadwyżki z obiadu. Oto prosty przepis na pierogi z ziemniakami i cebulą.

bgg (Kopiowanie)
  • 80min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
4 duże ziemniaki
1 cebula
2-3 łyżki masła
sól,pieprz

Dodatkowo:
1 cebula
2-3 łyżki masła
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z ziemniakami i cebulą

  • 1. Składniki na pierogi z ziemniakami:
    Na początek cebulę trzeba obrać,pokroić i usmażyć na maśle.
    Następnie ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Potem powinno się je dokładnie rozgnieść. Następnie do ziemniaków trzeba dodać cebulę z masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Produkty na pierogi z farszem ziemniaczanym trzeba odstawić do przestudzenia.
  • 2. Z podanych składników na ciasto na pierogi z ziemniakami, trzeba stopniowo wlewać wodę i zagnieść mięciutkie ciasto.
  • Lepienie pierogów.3. Następnie na stolnicy trzeba wałkować ciasto na pierogi z ziemniakami i cebulą, a za pomocą szklanki wykrawać krążki. Potem trzeba nakładać farsz z ziemniaków do pierogów i zlepiać pierogi.
  • 4. Następnie pierogi z ziemniakami należy gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie trzeba je odcedzić.
  • Gotowe danie.5. Przed podaniem należy cebulę obrać i pokroić, usmażyć na maśle.Na koniec pierogi z nadzieniem ziemniaczany trzeba podawać polane podsmażoną cebulką z masłem.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami?

Aby przygotować proste pierogi z ziemniakami należy przygotować 500 g obranych ziemniaków, 2 duże cebule (250 g), 300 g chudego boczku wędzonego parzonego, 1 łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. Na ciasto na pierogi z ziemniakami 500 g mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju. 1 płaską łyżeczkę soli. Farsz ziemniaczany do pierogów należy przygotować obierając cebulę i krojąc ją w drobną kostkę. Następnie boczek trzeba pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, chwilę podsmażyć i dodać pokrojoną cebulę. Następnie składniki powinno się podsmażyć na niezbyt dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Następnie ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Następnie wszystko należy połączyć z boczkiem z cebulą, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz ziemniaczany do pierogów należy odstawić do przestudzenia.

Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi z ziemniakami i cebulą. Do mąki trzeba dodać sól i wymieszać. Następnie mleko trzeba połączyć z wrzącą wodą i ciepły płyn wlać do mąki.  W ten sposób należy wyrobić miękkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę ciepłej wody lub mąki. Następnie ciasto powinno być przełożone do miski, przykryte i odstawione na około 30 minut.

Przygotowane wcześniej ciasto na pierogi z ziemniakami należy rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdej porcji trzeba położyć farsz i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Pierogi z ziemniakami gotowanymi trzeba gotować partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Czas gotowania to około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z ziemniakami należy wyjąć łyżką cedzakową na sito, a następnie przełożyć na talerze. Pierogi z farszem ziemniaczanym można podawać okraszone zrumienioną cebulką.

Porady

Przepis na około 40 pierogów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciziemniakidanie z ziemniakówdomowa kuchniapierogi z ziemniakamidomowe gotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Dodane przez: anemon

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Ostatnio trochę zapomniane przeze...

Pierogi z ziemniakami i rukolą

Dodane przez: agatab

Pierogi z ziemniakami i rukolą

Miałam dość spory zapas rukoli...

pieczone pierożki

Dodane przez: wiola

Pieczone pierogi z cebulą i suszonymi pomidorami

Doskonała przekąska zarówno na...

image-165uxef

Dodane przez: Magster

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I JARMUŻEM

Inna wersja pierogów również bardzo...

Moje pierożki :)

Dodane przez: Martyna1991

Pierogi z grzybami i cebulą

Za dzieciństwa uwielbiałam lepić...

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

Dodane przez: edytaha

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

Farsz powinien być dobrze doprawiony,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE