REKLAMA

Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką

wyświetlono: 328 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Takie pierogi z kapusty białej co roku goszczą u mnie na wigilijnym stole. Rodzinka bardzo uwielbia takie pierożki, u nas to tradycja na takie pierogi.

opublikowany: 02.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    średnia główka kapusty
    100 g masła
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    duża cebula lub 2 małe
    3 łyżki masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno, podsmażyć na maśle na złoty kolor, 2 łyżki odkładamy do omaszczenia. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości ok 30 minut. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmieloną kapustę odgniatamy z nadmiaru wody przez gazę i dodajemy do podsmażonej cebulki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy 10 minut.
  • 2. Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 3. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch. Omaszczamy podsmażoną cebulką.

Porady

Pierogi można tak że lekko omaścić słoniną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: sylwin03 IMG_20191026_080709

Pierogi ruskie wigilijne

pyszne pierogi

kategoria: Ciasta Pierogi opublikowany: 16.12.2015 | wyświetlono: 3143 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE