Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pierogi z kapusty białej co roku goszczą u mnie na wigilijnym stole. Rodzinka bardzo uwielbia takie pierożki, u nas to tradycja na takie pierogi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    średnia główka kapusty
    100 g masła
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    duża cebula lub 2 małe
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno, podsmażyć na maśle na złoty kolor, 2 łyżki odkładamy do omaszczenia. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości ok 30 minut. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmieloną kapustę odgniatamy z nadmiaru wody przez gazę i dodajemy do podsmażonej cebulki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy 10 minut.
  • 2. Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 3. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch. Omaszczamy podsmażoną cebulką.

Porady

Pierogi można tak że lekko omaścić słoniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować