Takie pierogi z kapusty białej co roku goszczą u mnie na wigilijnym stole. Rodzinka bardzo uwielbia takie pierożki, u nas to tradycja na takie pierogi.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki + do podsypania
ok szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
Farsz:
średnia główka kapusty
100 g masła
pieprz i sól
Pierogi wigilijne z podsmażaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno, podsmażyć na maśle na złoty kolor, 2 łyżki odkładamy do omaszczenia. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości ok 30 minut. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Zmieloną kapustę odgniatamy z nadmiaru wody przez gazę i dodajemy do podsmażonej cebulki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy 10 minut.
2.Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
3.Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch. Omaszczamy podsmażoną cebulką.
Komentarze