Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając aż nie będzie surowe. Wrzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Farsz całkowicie studzimy.
2.Wystudzony farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
3.Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
4.Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
5.Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy samodzielnie lub okraszone podsmażoną cebulką.
Porady
Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy przepłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć.
Komentarze