Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

4.97 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma nic lepszego niż domowe pierogi. Cała moja rodzina je uwielbia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 szklanki mąki
    -2 jaja
    -2 łyżki oleju
    -1 szklanka gorącej wody
    -1 łyżeczka soli

    Farsz:
    -60 dag mięsa wieprzowego bez kości (u mnie łopatka)
    -30 dag kapusty kiszonej
    -2 duże cebule
    -przyprawa uniwersalna
    -pieprz
    -olej do smażenia

    Okrasa:
    -4 cebule
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (174 ocen)

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając aż nie będzie surowe. Wrzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Farsz całkowicie studzimy.
  • 2 2. Wystudzony farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
  • 3 3. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
  • 4 4. Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
  • 5 5. Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy samodzielnie lub okraszone podsmażoną cebulką.

Porady

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy przepłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować