Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi z suszoną śliwką to moja propozycja pierogów na wigilijny stół. Podałam je polane stopionym masłem z sokiem pomarańczowym i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Świąteczny akcent dodałam za pomocą cukrowej posypki w kształcie śnieżynek. Kto nie próbował to polecam przygotować. Ja je uwielbiam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół małej łyżeczki soli
    około pół szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    150 g suszonych śliwek
    masło do polania pierogów
    sok z pomarańczy ( świeży ) według uznania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukrowa posypka według uznania ( u mnie śnieżynki )
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.
  • 2. Formowanie pierogów: Każdą śliwkę przekrawamy na pół. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy krążki, nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując pierogi.
  • 3. Gotowane: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy z wody na sicie.
  • 4. Podanie: Masło roztapiamy razem z sokiem pomarańczy. Na dwie łyżki masła dałam 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z sokiem, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 40 sztuk pierogów. Szklanka o średnicy 7 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki wędzone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować