Wigilijne pierogi z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.
2.Wyrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.
3.Kutię przekładamy do miski dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
4.Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
5.Wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2 minut.
Komentarze