Wigilijne pierogi z kutią

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierogi nadziewane kutią wyszły bardzo smaczne. Są dość słodkie i świetnie smakują z kwaśną śmietaną.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki ciepłej wody
    łyżka roztopionego masła
    szczypta soli

    nadzienie:
    kutia
    garść rodzynek
    skórka pomarańczowa

    dodatkowo do podania:
    kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kutia Pierogi Dania główne

Wigilijne pierogi z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.
  • 2. Wyrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.
  • 3. Kutię przekładamy do miski dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
  • 4. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 5. Wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować