Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe pierniczki są już tradycją. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego domowego wypieku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 0,5 szklanki miodu
    - 1/4 szklanki oleju
    - 0,5 łyżki kakao
    - 1 jajko
    - 1 łyżka margaryny
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 3 łyżki cukru
    - 0,5 opakowania przyprawy do piernika
    Lukier
    - 1 białko
    - około 1 szklanka cukru
    - barwnik
    Dodatkowo:
    - posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika dajemy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Następnie do miski dajemy wszystkie składniki (to co zagotowaliśmy i wszystkie pozostałe z listy na ciasto) i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na około godzinkę.
  • 3. Po upływie czasu wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. Mogą one być różnej grubości, wszystko zależy od tego czy chcemy aby były one pulchniutkie czy bardziej chrupiące.
  • 4. Pierniczki układamy na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem) i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
  • 5. Z kolei przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika (nie wiele, wszystko też zależy od tego jak mocny chcemy mieć kolor).
  • 6. Pierniczki dekorujemy lukrem i posypką według uznania.
  • 7. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować