Łosoś z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zestaw fasolka szparagowa, bazylia, pomidory i oliwki jest idealny. Podaję przepis na szybki, zdrowy obiad, pełen sezonowych warzyw.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej,
    20 pomidorków koktajlowych,
    20 czarnych oliwek bez pestek,
    4 duże filety z łososia bez skóry (po około 20 dag każdy),
    1 cytryna,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    garść listków bazylii,
    4 łyżki oliwy,
    sól, świeżo zmielony pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę przebrać, obciąć ogonki, przekroić na pół i zblanszować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.
  • 2. Do miski wrzucić obgotowaną fasolkę, umyte pomidorki, oliwki i pokrojone listki bazylii. Dodać 2 łyżki oliwy, lekko posolić i oprószyć pieprzem, wymieszać, odstawić.
  • 3. Filety z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni.
  • 5. Dno naczynia do zapiekania skropić lekko oliwą, ułożyć filety z łososia i z wierzchu też polać oliwą. Pomiędzy przygotowane kawałki ryby przełożyć przygotowane warzywa.
    Całość piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować