Pierniczki lukrowane

4.81 (180 ocen)

  • 60 min

Świąteczne słodkości, to to co wszyscy lubimy. Na stole nie może zabraknąć pysznych, lukrowanych pierniczków.

  • 60 min

Składniki:

  • Pierniczki:
    1 kg mąki
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    400 g cukru pudru
    400 g miodu
    2 duże jajka
    240 g masła 82%
    3 łyżki przyprawy do piernika
    Lukier:
    1 białko (z dużego jajka)
    1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.81 (180 ocen)

Pierniczki lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
  • 2. Lukier: Jajko wymyć pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować