Pieczony boczek na kanapki

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealnie pasuje na kanapki na drugie śniadanie do pracy jak i na przekąskę na imprezę.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg surowego boczku ( bez skóry )
    4 ząbki czosnku
    3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    3 łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Pieczony boczek na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1 litrze letniej wody rozpuścić 2 łyżeczki soli. Gdy woda ostygnie zamoczyć w niej boczek na ok 2 godziny.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Sól, pieprz, majeranek i czosnek wymieszać i natrzeć tym osuszony boczek.
  • 3. Boczek ułożyć na blaszce i piec ok 1 godz 20 min w 1600 C.
  • 4. Schłodzony kroić na plasterki jak wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Czosnek Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować