Kiełbasa drobiowa parzona

4.45 (159 ocen)

  • 27 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka, parzona.

  • 27 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z ćwiartek kurczaka 1,2 kg

    Przyprawy i materiały pomocnicze:

    peklosól 20 g/kg mięsa z drobiu
    czosnek granulowany 7 g/kg
    pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
    pieprz ziołowy 2 g/kg
    kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
    sos sojowy 4 łyżki
    osłonka białkowa Fi 85 mm
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Kiełbasa drobiowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Peklowanie:

    Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    skórki przepuszczamy przez sitko 5 mm

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięso z ćwiartek kurczaka i skórki. Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

    Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło osłonkę tworząc baton.

    Parzenie:

    Batony parzymy w temperaturze 75 stopni 85 minut. Po parzeniu studzimy batony powieszone na kiju.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować