Domowa biała szynka

4.46 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aromatyczna, pachnąca przyprawami, parzona szynka to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg szynki (2 myszki)

    Solanka do peklowania:
    1,25l wody
    100g peklosól
    2 łyżki maggi
    6 liści laurowych
    10 ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu
    10 ziarenek jałowca
    2 łyżki ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny Szynki Przekąski

Domowa biała szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solanka:
    Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Do gotowej solanki włożyć szynki, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynki codziennie obracać aby równo się zapeklowały.
  • 3. Po tym czasie szynki przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
  • Domowa biała szynka 4. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć szynki i parzyć przez około 70-80 minut utrzymując temperaturę wody 85 stopni (nie wolno gotować !). Po tym czasie szynki pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować