Aromatyczna, pachnąca przyprawami, parzona szynka to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
2 kg szynki (2 myszki)
Solanka do peklowania:
1,25l wody
100g peklosól
2 łyżki maggi
6 liści laurowych
10 ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek jałowca
2 łyżki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
Domowa biała szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Solanka:
Jedną szklankę wody zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać.
2.Do gotowej solanki włożyć szynki, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynki codziennie obracać aby równo się zapeklowały.
3.Po tym czasie szynki przełożyć do siatki i dokładnie zawiązać z każdej strony.
4.W dużym garnku zagotować wodę, włożyć szynki i parzyć przez około 70-80 minut utrzymując temperaturę wody 85 stopni (nie wolno gotować !). Po tym czasie szynki pozostawić do wystudzenia.
Komentarze