Peklowana szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia, dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 7 dni, codziennie mięso obracamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, wkładamy do siatki, zawiązujemy ścisło końce siatki. Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, przekładamy do naczynia i pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy 2,5 godziny.
Komentarze