Peklowana szynka z rozmarynem

4.78 (218 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szynka jest smaczna i soczysta, rozmaryn nadaje szynce fajnego aromatu, polecam taką wędlinę na kanapki i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2-2,5 kilograma szynki

    Zalewa:

    2,5-3 litry wody

    100 gram pektosoli

    1 łyżka kolendry

    1 łyżka papryki słodkiej

    1,5 łyżki suszonego rozmarynu

    5 gożdżików

    5 ziaren jałowca

    8 ziaren ziela angielskiego

    8 listków laurowych

    15 ziaren pieprzu

    2 łyżki cukru

    5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.78 (218 ocen)

Peklowana szynka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia, dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 7 dni, codziennie mięso obracamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, wkładamy do siatki, zawiązujemy ścisło końce siatki. Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, przekładamy do naczynia i pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy 2,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować