Pieczony boczek

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękki pieczony boczek, idealny na kanapki, np. z odrobiną musztardy. Kroi się niczym masło. Domowe pieczenie świetnie smakują i wiemy co dodaliśmy więc możemy spać a właściwie jeść spokojnie :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g surowego boczku
    3/4 płaskiej łyżki soli
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/4 łyżeczki białego pieprzu
    1 zaokrąglona łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Kanapki Wędliny

Pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek równomiernie posypać solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, może być nawet na całą noc.
  • 2. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.1,5 godziny. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Można podawać na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować