Pieczony boczek

  • wyświetlono: 353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miękki pieczony boczek, idealny na kanapki, np. z odrobiną musztardy. Kroi się niczym masło. Domowe pieczenie świetnie smakują i wiemy co dodaliśmy więc możemy spać a właściwie jeść spokojnie :)

IMG_20201009_170757
  • 25 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

900 g surowego boczku
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 zaokrąglona łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony boczek

  • 1. Boczek równomiernie posypać solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, może być nawet na całą noc.
  • 2. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.1,5 godziny. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Można podawać na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekpieczeńkanapkiśniadaniemięso pieczonewędlinadomowa wędlinapieczone mięso

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem

Taki właśnie boczek robię już od...

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Dodane przez: bienpyt

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Boczek pieczony inaczej – w łuskach...

czosnkowy boczek

Dodane przez: majka190382

CZOSNKOWY BOCZEK PIECZONY

Pyszny, domowy boczuś, na który...

boczek

Dodane przez: dusiowa

PIECZONY BOCZEK ZWIJANY Z PESTO

W zeszłym roku po raz pierwszy...

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

Boczek pieczony w ziołach

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w ziołach

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE