Boczek na kanapki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przygotowałam na kanapki pyszny boczek, tak szczerze robiąc go sama wiem co jem. Najpierw surowy obgotowałam następnie włożyłam do piekarnika z przyprawami i upiekłam, zawsze tak moja mama robi i jest przepyszny a smak nie do opisania. Bardzo żałuję że zdjęcia nie oddają zapachu i smaku. U nas w domu jak było świniobicie zawsze mama robiła swoje wędliny, salceson, kiełbasy, wędzonki i wiele innych potraw mięsnych nawet robiła pyszne mięso w słoiki. Do końca swoich dni nie zapomnę tego smaku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 surowy boczek 1,300 kg,

    10 ziarenek ziela angielskiego,

    3 duże liście laurowe,

    5 dużych ząbków czosnku,

    2 łyżki majeranku,

    2 łyżki np. Vegeta,

    2 łyżki przyprawy do mięsa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody, włożyć surowy boczek dodać czosnku ząbki przekrojone na pół, liście laurowe, ziela angielskie, przyprawę w formie Vegety oraz majeranek. Od czasu zagotowania się boczku lekko zdjąć szumowiny, następnie gotować na wolnym ogniu co jakiś czas przekręcając boczek do jego miękkości przez półtorej godziny.
  • boczek 2. Po wyznaczonym czasie gdy boczek jest już wystarczająco miękki, wyjąć go z wywaru w którym się gotował i przełożyć do dowolnej blaszki ( ja użyłam blaszkę keksową ). Obsypać solidnie przyprawą do mięsa a na dno blaszki wlać 3 - 4 chochle rosołu z gotowanego boczku. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 220 stopni i piec przez godzinę, boczek przekręcić w czasie pieczenia dwa razy.
  • boczek 3. Upieczony jeszcze gorący boczek przełożyć na talerz aby ostygł. Powiem wam że był taki zapach boczku że nie wytrzymaliśmy i pokroiłam jeszcze gorący. Niebo w gębie w środku super soczysty a z wierzchu gdzie nie gdzie super przypieczony.
  • boczek 4. Upieczony w ten sposób boczek świetnie nadaje się na kanapki, można jeść na gorąco jak również na zimno np. z chrzanem i to najlepiej świeżo startym. Taki boczek każdy pokocha, mówię wam znika w mgnieniu oka tak jak u mnie nawet za bardzo nie zdąży ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować