Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywne kulki są dobrą okazją do wykorzystania gotowanych warzyw, które zostały nam z poprzedniego dnia.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula średniej wielkości
    2 łyżki oleju z oliwek
    400 g jarmużu
    200 g gotowanych warzyw: marchewka, groszek
    1 jajko
    2 łyżki mąki z cieciorki
    2 łyżki tartej bułki
    75 g żółtego sera( utartego)
    przyprawy jakie lubicie: kumin, tymianek, papryka, curry, asafetyda, sól, pieprz
    sezam i bułka do panierowania
    olej
    Różowy sos:
    8 łyżek majonezu
    2 łyżki przecieru z pomidorów
    2 łyżki pasty paprykowej( przetartej papryki)
    1 ostra papryczka* niekoniecznie
    2 ząbki czosnku
    paprika w proszku, słodka( szczypta)
    papryka w proszku, ostra
    sól
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Sosy Przekąski Kulki

Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju z oliwek. Jarmuż umyć, oczyścić, pokroić w paski. Dodać do cebuli i poddusić parę minut, tak do 5 minut. Krótko, chodzi tylko o to, żeby odparowała woda. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i przełożyć do miski. Dodać ugotowane warzywa i wszystko razem zmiksować.
    2. Do zmiksowanej masy dodać 1 jajko, 2 łyżki mąki z cieciorki, 2 łyżki tartej bułki, utarty żółty ser i przyprawy.
    Dokładnie wymieszać i miskę wstawić do lodówki na 15 minut.
    3. Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową, skropić olejem.
    4. Schłodzoną masę warzywną w misce wyjąć z lodówki. Ręce zwilżyć olejem i toczyć małe kulki, trochę większe od orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w sezamie i bułce tartej, kłaść na blaszkę wyłożoną folią. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym piekarniku.
    Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw podajemy z różowym sosem i surówką.
    Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Gotowe :-)

Porady

Kulki można zrobić je dosłownie ze wszystkich warzyw: kalafiora, marchewki, groszku, szpinaku, a nawet z pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować