Pieczone kulki mięsne z kaszą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne kuleczki mięsne z dodatkiem kaszy. Ponieważ zostały upieczone zawierają mniej kalorii. Takie kuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl ugotowanej kaszy z samopszy (lub innej)
    400 g mięsa mielonego z szynki
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1/4 czerwonej papryki
    1 ząbek czosnku
    1/2 cebuli
    4-5 pieczarek
    1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulki

Pieczone kulki mięsne z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek, cebulkę i paprykę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanej przesmażamy cebulkę z czosnkiem, papryką i pieczarkami (ok. 5 min), odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy mięso mielone, kaszę oraz dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Super smakują na ciepło i na zimno. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować