Pasztet z mięsa z rosołu z farszem z papryki i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięso z rosołu doskonale nadaje się do przygotowania pysznego pasztetu. Ja dodatkowo dodałam do środka farsz z papryki, suszonych pomidorów i sera żółtego, dzięki czemu świetnie smakował i miał wspaniały aromat.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) mięso z rosołu pozbawione kości (golonka z indyka, skrzydło z indyka, ćwiartka z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, wątróbka z indyka, szyja z indyka)
    2) 4 jajka
    3) warzywa z rosołu (2-3 marchewki, seler, por, pietruszka, cebula)
    4) czerstwa bułka
    5) pół żółtej papryki
    6) pół czerwonej papryki
    7) 7 suszonych pomidorów
    8) kilka gałązek natki pietruszki
    9) ok. 250 g sera żółtego
    10) gałka muszkatołowa
    11) czubryca zielona
    12) majeranek
    13) sól, pieprz
    14) smalec do smarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z mięsa z rosołu z farszem z papryki i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą bułkę moczymy w rosole albo w wodzie.
  • 2. Mięso, ugotowane warzywa i namoczoną bułkę mielimy i wszystko mieszamy, a następnie dodajemy przyprawy (sól, pieprz, czubrycę, majeranek, gałkę muszkatołową). Następnie do mięsnej masy dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać też 2-3 łyżki oleju.
  • 3. Przygotowujemy farsz: natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paseczki, a ser żółty ścieramy na tarce, a następnie łączymy wszystkie składniki.
  • 4. Formę do pasztetu smarujemy smalcem, na dnie układamy część mięsnej masy, następnie na środku układamy trochę farszu i przykrywamy go mięsną masą. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować