Mięso z rosołu doskonale nadaje się do przygotowania pysznego pasztetu. Ja dodatkowo dodałam do środka farsz z papryki, suszonych pomidorów i sera żółtego, dzięki czemu świetnie smakował i miał wspaniały aromat.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1) mięso z rosołu pozbawione kości (golonka z indyka, skrzydło z indyka, ćwiartka z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, wątróbka z indyka, szyja z indyka)
2) 4 jajka
3) warzywa z rosołu (2-3 marchewki, seler, por, pietruszka, cebula)
4) czerstwa bułka
5) pół żółtej papryki
6) pół czerwonej papryki
7) 7 suszonych pomidorów
8) kilka gałązek natki pietruszki
9) ok. 250 g sera żółtego
10) gałka muszkatołowa
11) czubryca zielona
12) majeranek
13) sól, pieprz
14) smalec do smarowania formy
Pasztet z mięsa z rosołu z farszem z papryki i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suchą bułkę moczymy w rosole albo w wodzie.
2.Mięso, ugotowane warzywa i namoczoną bułkę mielimy i wszystko mieszamy, a następnie dodajemy przyprawy (sól, pieprz, czubrycę, majeranek, gałkę muszkatołową). Następnie do mięsnej masy dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać też 2-3 łyżki oleju.
3.Przygotowujemy farsz: natkę pietruszki drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paseczki, a ser żółty ścieramy na tarce, a następnie łączymy wszystkie składniki.
4.Formę do pasztetu smarujemy smalcem, na dnie układamy część mięsnej masy, następnie na środku układamy trochę farszu i przykrywamy go mięsną masą. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 45 minut.
Komentarze