Tym razem pasztet z mięsa z rosołu i pieczarek . Lekki, znacznie odchudzony i bardzo smaczny. Doskonały do pieczywa na wspólne , rodzinne śniadanie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , z dostępnych składników.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 ćwiartki kurczaka ugotowane jak na rosół
2 marchewki z rosołu
1 szklanka rosołu
1 kajzerka ususzona
50 dag. pieczarek
5 dag. masła
2 cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki czubrycy zielonej
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
naczynie do pieczenia posmarowane masłem
Lekki pasztet z mięsa z rosołu z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielam od kości , kajzerkę zalewam rosołem i pozostawiam aż wchłonie cały płyn , na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaje pieczarki , podsmażam , studzę. W maszynce do mielenia na małym sitku mielę mięso , pieczarki, bułkę i marchewki , do całości dodaje jajka , bułkę tartą , 1 łyżkę czubrucy , doprawiam solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę. Masę nakładam do przygotowanej formy , wyrównuje , posypuje zmieszanym majerankiem z pozostałą czubrycą , piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze