pieczony pasztet z selera

4.22 (253 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest wyjątkowo lekki i zachwyca swoim smakiem wielu gości. Dla tych, którzy nie lubią selera, należy nadmienić, że jego aromat ginie w tym pasztecie, a potrawa ma swój własny niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 duży seler korzeniowy
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2-3 jajka
    • 1/2 szkl. bułki tartej
    • majeranek
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.22 (253 ocen)

Zobacz również:

Pasta warzywna Pasztet

Pieczony pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • 2. Warzywa zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 15-20 min. Odsączone odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Następnie mieszamy je z bułką tartą, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami. Masę przekładamy do aluminiowej foremki do pieczenia lub do keksówki natłuszczonej olejem.
  • 4. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować