Pasztet z mięsa indyczego z rosołu

4 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zostaje wam mięso z gotowanego rosołu ? Jeżeli tak a nie wiecie jak go wykorzystać podam wam przepis na przepyszny pasztet pieczony tym razem z samego mięsa indyczego a właściwie ze skrzydeł

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże skrzydła indycze z rosołu razem z warzywami,
    7 chochli rosołu - chochla wymiary średnica 8 cm głębokość 4 cm,
    1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
    0,5 łyżeczki imbiru mielonego,
    1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
    0,5 łyżki suszonego kopru,
    1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej,
    1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
    2 jajka rozmiar M,
    3 łyżki bułki tartej,
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet drobiowy

Pasztet z mięsa indyczego z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Wyjęte z rosołu i ostudzone mięso z indyka razem ze skórą oddzielić od kości dodając do niego warzywa z rosołu. Następnie całość zmielić maszynką o drobnym sitku, do zmielonego mięsa z warzywami wlać 7 chochli rosołu jak mniejsze chochle to więcej płynu, wsypać wszystkie przyprawy, wbić dwa całe jajka oraz wsypać bułkę tartą i całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia się w jedną całość
  • pasztet 2. Jak już mamy wyrobioną masę na pasztet do dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego na dno wlać 3 łyżki oleju i rozprowadzić po całej blaszce, przełożyć przygotowany pasztet wyrównując wierzch i polać dwoma łyżkami oleju rozsmarowując po całym pasztecie. Gotowy wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1,5 godziny plus dziesięć minut na rozgrzanie w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na noc wstawić zimny do lodówki
  • pasztet 3. Upieczony wystudzony i schłodzony pasztet bardzo dobrze się kroi nie jest suchy lecz bardzo fajnie wilgotny, na kanapki nadaje się do krojenia jak również do posmarowania. Dodatkiem do kanapek z takim pasztetem może być pomidor, ogórek, cebula czy kto z czym będzie miał ochotę. Polecam wykorzystanie mięsa z rosołu właśnie w ten sposób piec pasztety a nawet doprawić przełożyć w słoiki i za pasteryzować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować