Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :)

gotowanietoproste
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na foremkę 20 x 10 cm:

2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole)
około 150 g wątróbki drobiowej
1 jajko kl. L
1 bułka kajzerka
1 szklanka rosołu/bulionu
2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je)
2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką
1-2 ząbki czosnku
warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki)
sól, pieprz
ewentualnie majeranek
ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam)
ewentualnie tymianek (też nie dałam)
smalec do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

  • 1. 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut.
    2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole.
    3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę.
    Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie.
    4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam)
    5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą.

    Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

    Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso z rosołuwątróbka drobiowałatwyprostypasztet pieczonydelikatnydo chlebkaz mięsa z rosołurosołowe mięsopasztet drobiowy z wątróbkąz wątróbką drobiowąw foremce
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest...

pasztet drobiowy z orzechami

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Pasztet drobiowy z orzechami

Delikatny w smaku pasztet z orzechową...

pasztet

Dodane przez: msewka

Pasztet mięsny z wątróbką

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych...

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Dodane przez: Goszka

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Moja rodzina uwielbia pasztety,...

Pasztet z mięsa rosołowego

Dodane przez: AnetaJ

Pasztet z mięsa rosołowego

W tym pasztecie zamknięta jest...

image-268l06j

Dodane przez: aliss06

Domowy pasztet z wątróbką

Przygotowanie tego pasztetu wymaga...