Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

  • wyświetlono: 5791 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :)

gotowanietoproste
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na foremkę 20 x 10 cm:

2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole)
około 150 g wątróbki drobiowej
1 jajko kl. L
1 bułka kajzerka
1 szklanka rosołu/bulionu
2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je)
2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką
1-2 ząbki czosnku
warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki)
sól, pieprz
ewentualnie majeranek
ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam)
ewentualnie tymianek (też nie dałam)
smalec do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

  • 1. 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut.
    2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole.
    3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę.
    Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie.
    4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam)
    5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą.

    Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

    Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso z rosołuwątróbka drobiowałatwyprostypasztet pieczonydelikatnydo chlebkaz mięsa z rosołurosołowe mięsopasztet drobiowy z wątróbkąz wątróbką drobiowąw foremce

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet drobiowy

Dodane przez: Bożena Z.

Pasztet drobiowy z rozmarynem

Drobiowy pasztet domowy z mięsa...

Francuski pasztet z wątróbki

Dodane przez: Reniutka

Francuski pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki należy do klasyki...

Pasztet drobiowy

Dodane przez: Patusia

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet delikatny, wilgotny, daje...

Pasztet z mięsa rosołowego

Dodane przez: AnetaJ

Pasztet z mięsa rosołowego

W tym pasztecie zamknięta jest...

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Dobrze dobrane składniki, duża...

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

Drobiowy pasztet to nasz domowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE