Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

4.43 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam.
Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę 20 x 10 cm:

    2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole)
    około 150 g wątróbki drobiowej
    1 jajko kl. L
    1 bułka kajzerka
    1 szklanka rosołu/bulionu
    2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je)
    2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką
    1-2 ząbki czosnku
    warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki)
    sól, pieprz
    ewentualnie majeranek
    ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam)
    ewentualnie tymianek (też nie dałam)
    smalec do wysmarowania foremki
    bułka tarta do obsypania foremki
Wystaw ocenę:

4.43 (179 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z wątróbką ( z mięsa z rosołu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut.
    2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole.
    3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę.
    Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie.
    4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam)
    5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą.

    Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.

    Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować