Zrobienie pasztetu, zwłaszcza, jak już się ma te, gotowe, ugotowane mięso z rosołu to jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam.
Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na foremkę 20 x 10 cm:
2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole)
około 150 g wątróbki drobiowej
1 jajko kl. L
1 bułka kajzerka
1 szklanka rosołu/bulionu
2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je)
2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką
1-2 ząbki czosnku
warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki)
sól, pieprz
ewentualnie majeranek
ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam)
ewentualnie tymianek (też nie dałam)
smalec do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki
Pasztet drobiowy z wątróbką ( z mięsa z rosołu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oczyszczoną wątróbkę obgotowałam w osolonej wodzie z dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut.
2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole.
3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę.
Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie.
4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy i całość dokładnie mieszam (na tym etapie możemy też dodać 1 łyżkę smalcu, ale ja nie dodałam)
5. Foremkę smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę i wierzch pasztetu również obsypujemy bułką tartą.
Pasztet pieczemy w 180 stop. przez około 60 minut.
Wystudzony, świeży pasztet możemy po porcjować i zamrozić. Smacznego :)
Komentarze