Pasztet z cukinii z pieczarkami

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszności z cukinii z dodatkiem pieczarek. Pasztet idealnie nadaje się jako przystawka jak również jako wędlina do kanapek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 do 2kg cukini
    50 dag pieczarek
    3 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    20 dag sera żółtego
    duży pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka imbiru
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 szklanka kaszy manny krupicy
    100 ml oleju
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, oczyścić z nasion zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą, posolić (2 łyżki soli). Odstawić na ok 1 godzinę. W tym czasie pieczarki i cebulę zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć na oleju. Wystudzić. Cukinię odcisnąć w rękach z nadmiaru wody, dodać wszystkie składniki, białka ubić na sztywno, żółtka dodać bezpośrednio do cukinii. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez prasę. Wszystkie składniki pasztetu dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do formy u mnie forma do pasztetów może być również keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w 180* do zrumienienia. Wystudzony wkładamy do lodówki.

Porady

Pasztet możemy również zrobić z kabaczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować