Pasztet z cukinii z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, oczyścić z nasion zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą, posolić (2 łyżki soli). Odstawić na ok 1 godzinę. W tym czasie pieczarki i cebulę zetrzeć na grubej tarce i przesmażyć na oleju. Wystudzić. Cukinię odcisnąć w rękach z nadmiaru wody, dodać wszystkie składniki, białka ubić na sztywno, żółtka dodać bezpośrednio do cukinii. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez prasę. Wszystkie składniki pasztetu dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do formy u mnie forma do pasztetów może być również keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w 180* do zrumienienia. Wystudzony wkładamy do lodówki.
Komentarze