Pasztet z cukinii

4.49 (195 ocen)

To idealna propozycja dla wegetarian, ale także dla osób lubiących zdrowe jedzenie. Pasztet jest przepyszny, lekki, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Najlepiej przygotować od razu podwójną porcję.

Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii,
    1 mała marchewka,
    1 średnia cebula,
    175 g żółtego sera,
    2 jajka,
    2 szklanki bułki tartej,
    1/3 szklanki oleju,
    1 i 1/3 łyżeczka soli,
    1/3 łyżeczki pieprzu,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka majeranku,
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Cukinię myjemy i ścieramy a grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy.
  • pasztet 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy aż do połączenia się składników.
  • Pasztet z cukinii 3. Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować