• 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To super bułeczki na jesienne popołudnie, pachnące cynamonem ciasto maślane.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    50 g drożdży
    0,50 szklanki mleka
    0,50 szklanki cukru
    2 jajka
    100 g masła
    Dodatkowo:
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonki 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże+ 2 łyżki cukru+ 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Jajka utrzeć na puch z pozostałą ilością cukru.
    Masło rozpuścić,- wystudzić
    Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, masło, jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
    Odstawiamy na ok 1 godzinę aby wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm ( robię z ciasta prostokąt,).
    Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem roztopionym (2 łyżki) , posypujemy cukrem brązowym i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc ślimaczki, między bułeczkami robimy małe przerwy, smarujemy boczki bułeczek masłem i odstawiamy na ok 30 minut. Pieczemy ok 30 minut w 180*

Porady

Posmarowane boczki bułeczek pozwolą nam po upieczeniu pięknie odrywać bułeczkę od bułeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować