1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże+ 2 łyżki cukru+ 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć na puch z pozostałą ilością cukru.
Masło rozpuścić,- wystudzić
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, masło, jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe.
Odstawiamy na ok 1 godzinę aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm ( robię z ciasta prostokąt,).
Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem roztopionym (2 łyżki) , posypujemy cukrem brązowym i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc ślimaczki, między bułeczkami robimy małe przerwy, smarujemy boczki bułeczek masłem i odstawiamy na ok 30 minut. Pieczemy ok 30 minut w 180*
Porady
Posmarowane boczki bułeczek pozwolą nam po upieczeniu pięknie odrywać bułeczkę od bułeczki.
Komentarze