Pachnąca masłem i świeżymi jabłkami oryginalna szarlotka, a dodatkowo bardzo łatwo i szybko ją wykonasz.

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak zwana szarlotka sypana.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 mrożonego masła
    2 kg soczystych jabłek
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pachnąca masłem i świeżymi jabłkami oryginalna szarlotka, a dodatkowo bardzo łatwo i szybko ją wykonasz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę Ø 28 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce i dużych oczkach i podzielić na pół.
    Wszystkie suche składniki wymieszać w jednej misce, a następnie podzielić na 3 równe części. Na dno blaszki wsypać jedną część, przykryć połową jabłek, wysypać drugą część mieszanki, a na niej resztę jabłek. Przykryć ostatnią częścią sypkich składników,
    Na wierzch zetrzeć zamrożone masło.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temp. 180°C.
    Jabłka puszczą sok i wraz z roztopionym masłem zespolą ciasto,
    Szarlotkę sypaną należy odstawić do całkowitego ostygnięcia, bo krojona na ciepło z pewnością się rozpadnie.
    Podana z kleksem bitej śmietany smakuje jeszcze lepiej.

Porady

To ciasto zrobiłam w tortownicy z odpinanym bokiem i to był mój błąd, bo w piekarniku, część masła wyciekła w miejscu łączenia dna i boków, mimo tego ciasto było pyszne, ale piekarnik niestety do mycia. Następnym razem upiekę szarlotkę sypaną w foremce z bokami łączonymi na stałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Grysik Mąka pszenna Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować