Bardzo wilgotny keks z jabłkami

  • wyświetlono: 2611 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks, który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier. Oto prosty przepis na keks z bakaliami.

gotowanietoproste
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na keksówkę 25 x 12 cm

120 g masła
3 jajka w temp. pokojowej kl. L
1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.)
2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców
1 duże jabłko
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka kropel esencji waniliowej

Sposób przygotowania przepisu:

Bardzo wilgotny keks z jabłkami

  • 1. Keks - przepis:
    Wszystkie produkty na keks wilgotny powinny mieć temperaturę pokojową !
    1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
    2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
    3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
    Następnie dodajemy do masy na ciasto keks, bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
    Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.

    Pyszny keks pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60-70 minut. Patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy !

Sprawdź też przepis na klasyczny keks!

Co zrobić, żeby keks był wilgotny?

Jeżeli chcemy uzyskać mokry keks z bakaliami to wystarczy dodać do niego owoce. Świetnie sprawdzają się jabłka i gruszki pokrojone w kostkę. Jeżeli nie dysponujemy świeżymi owocami, to można użyć suszonych. Jednak należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Wilgotny keks uzyskamy przez dodanie napęczniałych rodzynek, żurawiny a nawet namoczonych suszonych śliwek. Warto wiedzieć, że dodatek powideł śliwkowych lub konfitury pomarańczowej również nadaje wilgotności. Dla nadania wyjątkowego smaku suszone owoce można namoczyć w alkoholu np.: koniaku, brandy albo domowej nalewce. Jeżeli nie chcemy, aby wilgotny keks miał styczność z procentami, to wystarczy mocna herbata z sokiem z cytryny.

Jak upiec wilgotny keks?

Wilgotny keks z bakaliami można upiec w przeznaczonej do tego formie, tak zwanej keksówce. Jest to prostokątna, dość wąska forma najczęściej wykonana z powlekanej blachy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto keks zaprezentować w formie pysznych muffinek. Wilgotny keks z bakaliami sprawdzi się także na świątecznym stole, gdy upieczemy go w formie z kominkiem. W tej formie może zastąpić tradycyjną babkę na Wielkanoc. Pyszny keks świąteczny można też przygotować w zwykłej tortownicy i podawać jako świąteczne ciasto z bakaliami.

Porady

Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego w przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkabakalieświętaowoceboże narodzenieZ jabłkamiSwiateczne ciastobardzo wilgotny kekskeks z jabłkamiwilgotny keks

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: JulkaTomeczek

Keks z bakaliami

Ciasto z dużą ilością bakalii które...

Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami

Dodane przez: agniechaaaxd

Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami

Pyszne, mocno czekoladowe i bardzo...

Keks z bakaliami

Dodane przez: bienpyt

Keks z bakaliami

Ucierane ciasto z dużą ilością...

Keks z bakaliami

Dodane przez: AnetaJ

Keks z bakaliami

To przepis na klasyczny keks z...

Keks makowy z suszonymi figami

Dodane przez: 2milutka

Keks makowy z figami

Wilgotny keks z suszonymi figami...

keks

Dodane przez: catha

Keks

Keks - szybki, najeżony bakaliami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE