Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą

3.69 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z jabłkami, bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -7 żółtek
    -100 g. cukru
    -300 g. masła
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    -2,5 l. prażonych jabłek
    -cynamon

    BEZA:
    -7 białek
    -150 g. cukru
    -1 budyń śmietankowy

    DO OPRÓSZENIA :
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

3.69 (13 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 2. masa- Do prażonych jabłek z domowych przetworów, dodać trochę cynamonu. Wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.
  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń i na wolnych obrotach miksera krótko zmiksować. Wyłożyć równomiernie po masie jabłkowej i rozsmarować.
  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 4. kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać po bezie.
  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C.
  • Szarlotka z prażonymi jabłkami i bezą 6. Zimne ciasto oprószyć, cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować