Szarlotka pachnąca cynamonem Bożenki

  • wyświetlono: 646 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna słodka propozycja ciasta z jabłkami podwójnie pachnąca cynamonem. Doskonała propozycja na letnie i jesienne przyjęcia.

  • 60min

Składniki

Ciasto kruche:
580 g mąki pszennej, typ 550
200 g cukru
5 dużych jajek wiejskich- same żółtka
330 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa jabłeczna:
1,2 kg twardych jabłek
200 g cukru
3 czubate łyżeczki cynamonu

Ponadto:
3 czubate łyżki kokosu
3 łyżeczki cynamonu- do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia po wierzchu ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka pachnąca cynamonem Bożenki

  • składniki na kruche ciasto1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy.
  • wyrobione kruche ciasto2. W misce zagniatamy szybko kruche ciasto. Nie ma potrzeby wyrabiać go na stolnicy, ani wałkować.
  • ciasto kruche w blaszce3. Z ciasta wykładamy na blaszkę 3/4 z całości, wyłożoną pergaminem, o wymiarach 33x23 cm.
    Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • ciasto kruche posypane kokosem i cynamonem4. Posypujemy kokosem, cynamonem.
  • obrane jabłka5. Wykonanie masy jabłecznej:
    Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
  • masa jabłeczna6. Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla. Wsypujemy cukier.
  • przesmażanie jabłek7. Przesmażamy na gładką masę, mieszamy, aby nie przypalić. Na końcu wsypujemy cynamon. Mieszamy.
  • masa jabłeczna na kruchym cieście8. Masę jabłeczną studzimy i wykładamy na kruche ciasto.
  • szarlotka przed pieczeniem9. Na wierzch skubiemy pozostałe kruche ciasto. Lekko wgniatamy w jabłka.
  • upieczona szarlotka10. Ciasto pieczemy w 175 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • szarlotka oprószona cukrem pudrem11. Wyjmujemy ciasto z pieca. Lekko studzimy, wyjmujemy z blachy, zdejmujemy pergamin, przekładamy na deseczkę.
    Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
  • pokrojona szarlotka12. Szarlotkę kroimy na kwadraty. Układamy na paterze szklanej lub ozdobnych, deserowych talerzykach.
  • szarlotka pachnąca cynamonem13. Smacznego :)

Porady

Cukru do jabłek dodajemy w zależności od ich kwasowości. Do jabłek możemy po usmażeniu wlać rum, posiekane orzechy włoskie lub namoczone rodzynki.
Jeśli podczas pieczenia, zbyt mocno przypieka się wierzch ciasta- przykrywamy go papierem.
Pozostałe białka możemy wykorzystać, np do upieczenia bezy lub usmażenia jajecznicy z pomidorami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życiecynamonkokosmasa jabłkowaszarlotkaciasto kruchetanie ciastokuchnia polskajesieńciasto z jabłkamina podwieczoreksmak dzieciństwamój przepisdo kawkijabłka smażonełatwe wykonaniesezonowy wypiekulubione ciasto domownikówletnie przyjecie w ogrodziesłodka propozycja dla młodych gospodyń

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z cynamonem

Dodane przez: jogobello

Szarlotka z cynamonem.

Idealny przepis dla zapracowanych...

Szarlotka

Dodane przez: korycko

Szarlotka z cynamonem

Ciasto,które uwielbiają moi znajomi...

Szarlotka z cynamonem i skórką z pomarańczy

Dodane przez: Agnieszka Rec

szarlotka z cynamonem i skórką z pomarańczy

Ulubiona szarlotka :)Prosta w wykonaniu,tania...

Cynamonek Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cynamonek Bożenki

Pachnące, korzenne ciasto do kawki...

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną

Dodane przez: edytaha

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem...

Ciasto jest smaczne zarówno na...

image-1acg9nc

Dodane przez: KuchenneFantazje

Żubrówkowa szarlotka z cynamonem

Żubrówka łączy się dobrze z sokiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE