Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami

  • wyświetlono: 19581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Najlepsza szarlotka! Bez zbędnych dodatków- główną rolę grają tu jabłka i kruche ciasto. Nadzienie z domowych, prażonych jabłek jest pysznie kwaskowate z delikatnym aromatem z cytryny, a kruche ciasto idealnie je podtrzymuje. Całości dopełnia chrupiąca kruszonka. Ciasto smakuje każdemu i na prawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

20180817_194046~2
  • 16 porcje
  • Łatwy

Składniki

Kruchy spód:
200 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła/ margaryny
1 jżółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:
1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
sok i skórka starta z 2 cytryn
1 łyżka masła
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
140 g mąki
100 g masła
100 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami

  • 1. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Zaczniemy od przygotowania spodu. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
  • 2. Gdy spód będzie się chłodził należy przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe :) Prażone jabłka zostawić do przestudzenia.
  • 3. Na końcu należy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozcierać w palcach, aż do uzyskania grudkowej konsystencji.
  • Przed pieczeniem4. Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. Całość posypać kruszonką.

    Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Ciasto najlepiej schłodzić przed krojeniem.

    Smacznego !

Porady

Ciasto wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastocynamonjabłkajabłecznikszarlotkaLodyjesieńdomowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z serem i prażonymi jabłkami

Dodane przez: juchab

Ciasto z serem i prażonymi jabłkami

Ciasto bardzo proste w wykonaniu,...

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Szarlotka z dużą ilością jabłek,...

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

Choć wiosna i lato to nie są typowo...

Szarlotka z kratką i kruszonką

Dodane przez: Pyszne_desery

Szarlotka z kratką i kruszonką

To wg. mnie szarlotka idealna!...

drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

Dodane przez: duszek

Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

Miałam z ubiegłorocznych zapasów...

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Dodane przez: bogusia82

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Jesienną porą dość często piekę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE