Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami

4.32 (224 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsza szarlotka! Bez zbędnych dodatków- główną rolę grają tu jabłka i kruche ciasto. Nadzienie z domowych, prażonych jabłek jest pysznie kwaskowate z delikatnym aromatem z cytryny, a kruche ciasto idealnie je podtrzymuje. Całości dopełnia chrupiąca kruszonka. Ciasto smakuje każdemu i na prawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód:
    200 g mąki
    50 g cukru pudru
    100 g masła/ margaryny
    1 jżółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    sok i skórka starta z 2 cytryn
    1 łyżka masła
    2 łyżki kaszy manny
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    140 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.32 (224 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Zaczniemy od przygotowania spodu. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu formy, przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut.
  • 2. Gdy spód będzie się chłodził należy przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut, aż jabłka się rozgotują. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe :) Prażone jabłka zostawić do przestudzenia.
  • 3. Na końcu należy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozcierać w palcach, aż do uzyskania grudkowej konsystencji.
  • Przed pieczeniem 4. Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na kruchy spód. Całość posypać kruszonką.

    Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Ciasto najlepiej schłodzić przed krojeniem.

    Smacznego !

Porady

Ciasto wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować