Szarlotka z jabłkami w bezie i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa-Jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć dodając wody. Jak już jabłka się rozpadną, to odstawić z palnika. Rozpuścić tam zaraz galaretkę i dodać cynamon. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Na koniec wmieszać tam przesiany budyń. Połączyć bezę z jabłkami i wyłożyć do blaszki na ciasto. Można wcześniej ciasto podpiec, jak ktoś woli. Ja wykładam na surowe.
3.kruszonka- Pozostawione ciasto, rozsypać do blaszki po masie.
4.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
5.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli po troszku gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
Komentarze