Pyszne ciasto drożdżowe, bez wyrabiania.

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z powidłami i posypką.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/2 op. cukru waniliowego
    2 całe jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
    2 i 1/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
    szczypta soli
    na kruszonkę:
    50 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru
    ponadto:
    ok. 5 łyżek powideł śliwkowych
    forma o średnicy 24 cm
    papier do formy
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pyszne ciasto drożdżowe, bez wyrabiania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodawać kolejno (warstwami):
    1 – rozkruszone drożdże,
    2 – cukier wymieszany z cukrem waniliowym,
    3 – jajka – wcześniej tylko roztrzepane widelcem,
    4 – mleko,
    5 – olej,
    6 – przesianą mąkę ze szczyptą soli.
    Nic nie mieszać, nie miksować, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakiem, lub pomieszać łyżką, a następnie przełożyć go do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i posmarować powidłami.
    Składniki kruszonki wymieszać w miseczce, aż powstaną grudki wielkości grochu, posypać ciasto kruszonką i odstawić do wyrośnięcia, na czas nagrzania piekarnika.
    Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 45 minut.

Porady

Na posypkę można połowę mąki można zastąpić mielonymi orzechami, wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka orkiszowa Płatki drożdżowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować