25 g drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego
2 całe jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
2 i 1/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
szczypta soli
na kruszonkę:
50 g mąki
50 g masła
50 g cukru
ponadto:
ok. 5 łyżek powideł śliwkowych
forma o średnicy 24 cm
papier do formy
Pyszne ciasto drożdżowe, bez wyrabiania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodawać kolejno (warstwami):
1 – rozkruszone drożdże,
2 – cukier wymieszany z cukrem waniliowym,
3 – jajka – wcześniej tylko roztrzepane widelcem,
4 – mleko,
5 – olej,
6 – przesianą mąkę ze szczyptą soli.
Nic nie mieszać, nie miksować, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakiem, lub pomieszać łyżką, a następnie przełożyć go do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i posmarować powidłami.
Składniki kruszonki wymieszać w miseczce, aż powstaną grudki wielkości grochu, posypać ciasto kruszonką i odstawić do wyrośnięcia, na czas nagrzania piekarnika.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 45 minut.
Porady
Na posypkę można połowę mąki można zastąpić mielonymi orzechami, wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Komentarze