Omlet z budyniem jagodowo kokosowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny puszysty omlet na deser, może być też na śniadanie ale tym razem w wersji na słodko. Co prawda cukru jest bardzo mało w nim a w zasadzie tylko w budyniu ale i tak jest słodki za sprawą jagód. Zimowa porą możemy poczuć smak lata. Jagody mrożone idealnie się nadają do zrobienia domowego budyniu. U mnie wersja mocno kokosowa. Zapewniam was że na jednym nie poprzestaniecie. Ilość cukru możecie dopasować pod siebie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Omlet:

    3 jajka
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    szczypta soli

    Budyń jagodowy:

    200 g jagód mrożonych
    400 ml mleczka kokosowego
    100 ml wody
    3 żółtka
    30 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru trzcinowego

    Pozostałe:

    wiórki kokosowe
    jagody mrożone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet z budyniem jagodowo kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Omlet:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Do jaj dodaję mąkę i mieszam tylko łyżką. Omlety smażę na maśle.

    Budyń jagodowy:

    Do garnka wlewam mleczko kokosowe, 100 ml wody, dodaję jagody i miksuję blenderem. Wstawiam na palnik, i zagotowuję. W drugim garnku ucieram żółtka z cukrem na puch, dodaję mąki i mieszam. Do jaj wlewam gorące mleko jagodowe i cały czas mieszam. Wstawiam na palnik, mieszam i zagotowuję aż budyń będzie gęsty.

    Omlety podaję z budyniem, wiórkami i jagodami mrożonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować