Muffinki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu o pięknym energetyzującym kolorze wytrawne muffinki szpinakowe. Świetne jako przekąska na imprezę, posiłek do pracy czy na kolację.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki suche:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki mokre:
    1 duże jajko
    180 ml mleka
    1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
    3/4 łyżeczki soli
    2 łyżeczki sosu sriracha lub spora szczypta chili
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziół toskańskich
    2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
    Dodatkowo:
    80 g świeżego szpinaku baby
    100 g fety
    6 suszonych pomidorów
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Muffiny wytrawne

Muffinki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać. Mleko dokładnie zblendować ze szpinakiem. Dodać jajko, olej i przyprawy. Zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, pokruszoną fetę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 22-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować