Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu o pięknym energetyzującym kolorze wytrawne muffinki szpinakowe. Świetne jako przekąska na imprezę, posiłek do pracy czy na kolację.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko
180 ml mleka
1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki sosu sriracha lub spora szczypta chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół toskańskich
2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
Dodatkowo:
80 g świeżego szpinaku baby
100 g fety
6 suszonych pomidorów
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Muffinki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać. Mleko dokładnie zblendować ze szpinakiem. Dodać jajko, olej i przyprawy. Zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, pokruszoną fetę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 22-25 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze