Domowe hamburgery

4.43 (176 ocen)

Domowe hamburgery nie mają sobie równych. Ich przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale warto przygotować je samemu. Przynajmniej mamy pewność co jemy.

Składniki:

  • • 8 bułek hamburgerowych,
    • 800g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • 1 duża cebula,
    • 1 jajko + 1 żółtko (bądź białko),
    • 5 ząbków czosnku,
    • 3 łyżki ketchupu,
    • 2 łyżki musztardy,
    • 1,5 łyżeczki wody,
    • 1,5 łyżeczki sosu worcestheire,
    • 2-3 łyżki bułki tartej,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • 1 główka sałaty,
    • 2-3 pomidory,
    • 4-5 ogórków konserwowych,
    • 2 cebule,
    • 8 plasterków żółtego sera,
    • Ketchup,
    • Musztarda,
    • Majonez,
    • Sos czosnkowy,
    • Sos barbecue
Wystaw ocenę:

4.43 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe hamburgery 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy przestudzoną cebulę z czosnkiem, jajka, ketchup i musztardę, wodę i sos worcestheire. Masę dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku. Do masy można dodać kilka łyżek bułki tartej, ale nie jest to konieczne. Kotlety bez bułki są bardzo delikatne i soczyste w smaku, ale trudno będzie się je smażyło, bo mogą się rozpadać. Z masy formujemy 8 dużych, płaskich kotletów.
  • Domowe hamburgery 2. Średnica kotleta powinna być dużo większa niż średnica bułki, bowiem kotlety skurczą się podczas smażenia. Kotlety smażymy na patelni zwykłej lub grillowej po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano. Nie smażymy ich za długo, bo zrobią się suche.
    Do przygotowania hamburgerów możemy użyć ketchupu, musztardy i majonezu, a także sosu czosnkowego czy bbq. Sosami smarujemy kolejne warstwy hamburgera wedle uznania.
  • Domowe hamburgery 3. Zapraszam tutaj po przepis na bułki: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bulki-hamburgerowe-17
  • 4. Sałatę płuczemy i osuszamy. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w plasterki. Bułki kroimy na pół. Podgrzewamy je w mikrofali lub grillujemy z jednej strony na patelni grillowej. Na deseczce układamy połowę bułki. Smarujemy ją cienko dowolnym sosem. Następnie wykładamy liścia sałaty. Na sałatę wykładamy kotleta, smarujemy go sosem. Następnie dajemy żółty ser. Na ser wykładamy warzywa. Wierzchnią warstwę bułki cienko smarujemy sosem i przykrywamy nim gotowego hamburgera. Tak przygotowanego hamburgera możemy podgrzać przez kilka minut w piekarniku.

    Życzę smacznego :)

Porady

1) Mięso dobrze jest przygotować wcześniej, żeby się przegryzło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować