REKLAMA
Muffiny wytrawne stanowią niejednokrotnie świetną alternatywę dla słodkich babeczek. Sprawdzą się we wszystkich tych sytuacjach, gdy zależy nam nie tylko na wybornym smaku, ale także na czasie.
Wytrawne muffinki na serku wiejskim z dodatkiem kiełbasy ,pieczarek i sera żółtego .Są wyjątkowa mięciutkie i wilgotne .Fajnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezy ,piknik czy do pracy .
Muffinki jakie dzisiaj proponuję są bardzo smaczne i popularne w Stanach Zjednoczonych. Robi się je bardzo szybko. Można jeść na śniadanie, kolacje lub jako zwykłą przekąskę.
Takie gofry to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Ja podałam moje gofry z pomidorkami i młodymi listkami rzodkiewki. Można je też podać tylko z keczupem lub np. sosem czosnkowym.
Muffinki na słono z dodatkiem wędzonego łososia i warzyw. To świetna przekąska lub ciekawe śniadanie.
na kazda okazję!polecam
Wspaniały pomysł na niecodzienne śniadanie. Takie muffiny to nic innego jak jajecznica zapiekana w piekarniku. Są bardzo delikatne w smaku i pożywne. Polecam również na świąteczne śniadanie.
Zapraszam na pyszne muffinki na wytrawnie. Zrobiłam je z typowo jesiennych warzyw.
W roli przekąski jedzonej nad klawiaturą komputera świetnie sprawdzą się wytrawne muffiny z oliwkami i szynką. Atrakcyjniejsze od kanapek, zwłaszcza dla młodych komputerowców, no i nie brudzą rąk.
Jajko zapieczone w piekarniku z grzankami, serem, boczkiem i świeżym szczypiorkiem! Nie ma lepszego sposobu na dobry początek dnia!
Wytrawna muffinka? Polecam ją z dodatkiem świeżych kiełków rzodkiewki, które rosną jak szalone na moim parapecie. Muffinka nadaje się jako drugie śniadanie lub przekąska w podróży. Syci i zadowala kubki smakowe.
Wytrawne muffiny mogą w pierwszej chwili budzić naszą nieufność - na ogół jesteśmy przyzwyczajeni raczej do ich słodkiej postaci. Tymczasem w krajach anglojęzycznych - Stanach Zjednoczonych, Australii czy Nowej Zelandii - obie wersje przekąski spotyka się tak samo często. Warto zatem pomyśleć o uatrakcyjnieniu naszego domowego menu.
Największa zaleta muffinek wytrawnych wiąże się zapewne z ich potencjalną różnorodnością. Podstawowe składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajko - wzbogacać możemy o kolejne produkty, na miarę osobistych upodobań i stanu zaopatrzenia naszej kuchni. Nie istnieją tu bowiem sztywne reguły, zaś same babeczki udają się praktycznie zawsze.
Warto też podkreślić, że wytrawne muffiny zdadzą egzamin o każdej porze dnia. Podając je na śniadanie czy obiad (a zatem w porze, gdy najbardziej się śpieszymy), nie trzeba się martwić długim przygotowaniem posiłku ani stertą brudnych naczyń. Z kolei wieczorem muffiny na słono idealnie zastąpią zwykłe kanapki i niespodziewanie zmienią szary koniec dnia w ekscytującą przygodę kulinarną.
Wytrawne muffiny są na tyle proste w przygotowaniu, że właściwie każdy powinien sobie z nimi poradzić. Sam proces trwa zresztą zaledwie ok. 10 minut - kolejne 20 babeczki muszą jeszcze spędzić w piekarniku. Powinniśmy jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześniej zaopatrzyć się w specjalne foremki do muffinek. Takie kuchenne drobiazgi dobrze jest zresztą zawsze mieć w zasięgu ręki, bo mogą się przydać w niespodziewanych momentach.
Nikogo nie trzeba chyba przekonywać o tym, że wszelkie kulinarne nowości najszybciej trafiają do przekonania dzieciom - zwłaszcza jeśli bywają serwowane w atrakcyjnej dla nich formie. Z myślą o najmłodszych domownikach możemy się więc skusić na kolorowe muffiny śniadaniowe, dzięki którym wszyscy rozpoczniemy nowy dzień w świetnych humorach. Co więcej, estetycznie podane babeczki powinny przekonać do siebie nawet małego niejadka, który dzięki nim odkryje wreszcie uroki ciepłych posiłków.
Znakomitym pomysłem na obiad okażą się zaś muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą. Takie śródziemnomorskie smaki docenią zwłaszcza ci, którzy na co dzień wyrzucają sobie zbyt częste jedzenie spaghetti czy pizzy. Malutka babeczka prezentuje się na tle tamtych potraw niepozornie i całkowicie niegroźnie, a jej walory smakowe w niczym im nie ustępują.
Nic nie stoi zresztą na przeszkodzie, aby upiec dla siebie i swoich bliskich wytrawne muffiny fit. Mogą to być na przykład apetyczne muffiny wytrawne ze szpinakiem albo muffinki kukurydziano-sojowe z cebulą i olejem porowym. Osoby ceniące prostotę mogą sięgnąć bez obaw po muffiny z pieczarkami, których sycący charakter skutecznie rozwiąże problem głodu.
Muffiny wytrawne świetnie smakują solo, ale to nie znaczy, że nie można ich wzbogacić o kolejne dodatki. Takie eksperymenty wydają się tu nawet bardziej uzasadnione niż w przypadku babeczek słodkich, bo danie obiadowe - siłą rzeczy - powinno dostarczać organizmowi nie tylko wrażeń kulinarnych, lecz również energii.
Dobrze będzie zatem przygotować nasze muffiny razem z gęstym sosem albo dipem. Nie ma potrzeby zbyt mocno kłopotać się tym, jaki płynny smak najlepiej pasuje do konkretnych babeczek; powinniśmy przetestować co najmniej kilka wariantów. Sporo osób uważa, że muffinki idealnie komponują się z sosem pomidorowym czy serowym, ale nam mogą odpowiadać bardziej pikantne smaki.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy muffiny są zdrowe. Wszystko zależy od rodzaju przekąski, ale też od częstotliwości, z jaką po nią sięgamy. Wytrawne muffiny dietetyczne zawierają około 200 kalorii, zaś babeczki z ziemniakami i mięsem mielonym będą ich miały nieco więcej. Nie są to jednak wartości niepokojące.
Ostatnio skomentowane
Sernik na zimno Truskawkowa Stracciatella