Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły.
Imprezowe muffinki wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Komentarze