Kruche wytrawne babeczki z nadzieniem z dyni, szpinaku, suszonych pomidorów i fety to doskonała przekąska. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 250 g mąki pszennej
2) 125 g zimnego masła (+ jeszcze trochę do posmarowania foremek)
3) pół łyżeczki proszku do pieczenia
4) 1 jajko
5) łyżka śmietany
6) łyżeczka soli
Farsz:
1) 15 pomidorów suszonych w oleju
2) 4 jajka
3) 300 g obranej i wydrążonej dyni
4) ok. 200 g liści szpinaku
5) 4 łyżki śmietany 18 %
6) 150 g sera feta
7) sól, pieprz
8) olej do smażenia
Tartaletki z dynią, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z zimnym masłem i siekamy nożem. Dodajemy jajko i łyżkę śmietany i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
2.W międzyczasie przygotowujemy farsz:
1) dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, do którego dodajemy trochę oleju z suszonych pomidorów. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone na małe kawałki suszone pomidory oraz liście szpinaku i smażymy aż szpinak trochę „zwiędnie”. Gdy dynia z pozostałymi składnikami będzie już przygotowana odstawiamy ją na chwilę do ostygnięcia.
2) W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę oraz dynię z pozostałymi składnikami, a także pokrojoną w kostkę fetę oraz sól i pieprz i delikatnie wszystko mieszamy.
3.Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut aż farsz będzie lekko ścięty, a ciasto rumiane.
Komentarze