Moje pierwsze muffinki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najprostsze i dzięki temu smaczne z rodzaju bieda-kuchnia, bardzo szybkie.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej (może być czubata)
    2/3 szklanki cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 jajko surowe
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    1 banan (raczej większy)
    10 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki bananowe

Moje pierwsze muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, osobno zmieszaj widelcem: jajko, olej, jogurt (efekt zwarzenia jest chwilowy). Połącz wszystko, rozgnieć widelcem banana, połam na 12 bardzo małych części czekoladę osobno. Dodaj banana do masy, mogą być grudki, wypełnij masą foremki, na koniec delikatnie zanurz po kawałku czekolady w każdej foremce z papierkiem. Rozgrzej piekarnik, pieczenie: 180 stopni przez 20-25 min bez termoobiegu, z termoobiegiem czas może być krótszy, kontroluj, aż każda babeczka się zrumieni. Jeśli bardzo szybko się upiekły, wyjmij blaszkę, nie opadną!

Porady

Musisz mieć specjalną blaszkę do muffinków. Przepis na 12 sztuk. Staraj się rozdzielić masę równomiernie, wtedy w każdym papierku znajdzie się ciasta do około 2/3 jego objętości na sztukę. Można przyjąć, że najlepiej najpierw wlać w papierek do połowy, potem uzupełnić trochę: zależnie od formy. Ciasta starcza akurat na te 12 sztuk, ale kształty muffinków bywają różne, jedne nieco szersze, inne podłużne, zależnie od formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować