Moje pierwsze sushi

  • wyświetlono: 501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania. Najbardziej smakowało mężowi.

zzewa
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

300 g ryżu do sushi Okomesan
5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
imbir marynowany Sushi Gari różowy
4 paski rzodkwi japońskiej
2 paski świeżego ogórka
2 paski świeżego łososia
4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
4 glony Nori Silver
chrzan Wasabi
mata do sushi
sos sojowy
sos słodko kwaśny

Sposób przygotowania przepisu:

Moje pierwsze sushi

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
    Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
    Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
    Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
    Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
  • 2. Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
    Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
    Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.
    Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
    Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
    Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
    Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).

Porady

ilość porcji to ilość już pokrojonych rolek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżłosośimbirprzekąskisushikuchnie światanorirzodkiew japońskatykwa

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada buraczkowa ze śledziem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rolada buraczkowa ze śledziem

Śledź w zupełnie innej odsłonie-jako...

Taco po mojemu

Dodane przez: zzewa

Taco po mojemu

Moja wersja taco. Na przekąskę,...

PIECZONY KALAFIOR

Dodane przez: BetiBeti

PIECZONY KALAFIOR

Pyszna przekąska, wspaniały dodatek...

pzekaski

Dodane przez: Mariola123

PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO

Przekąski imprezowe na ciepło to...

Tortilla z serkiem i łososiem.

Dodane przez: Joanna Kryla

Tortilla z serkiem i łososiem

Delikatny śmietankowy serek i wyrazisty...

Tortille z wędzonym łososiem i ogórkiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tortille z wędzonym łososiem i ogórkiem

Tortille nadziane delikatnym serkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.