Moje pierwsze sushi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi.
Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle.
Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania.
Najbardziej smakowało mężowi.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300 g ryżu do sushi Okomesan
    5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
    imbir marynowany Sushi Gari różowy
    4 paski rzodkwi japońskiej
    2 paski świeżego ogórka
    2 paski świeżego łososia
    4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
    4 glony Nori Silver
    chrzan Wasabi
    mata do sushi
    sos sojowy
    sos słodko kwaśny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sushi Przekąski

Moje pierwsze sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
    Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
    Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
    Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
    Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
  • 2. Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
    Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
    Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.
    Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
    Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
    Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
    Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).

Porady

ilość porcji to ilość już pokrojonych rolek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Łosoś Nori Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować