Moje pierwsze sushi

  • wyświetlono: 340 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

No i w końcu je zrobiłam, moje pierwsze w życiu sushi. Myślę, że jak na pierwszy raz poradziłam sobie nieźle. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tego samego zdania. Najbardziej smakowało mężowi.

zzewa
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

300 g ryżu do sushi Okomesan
5 - 6 łyżek zaprawy do ryżu Sushisu Mizkan
imbir marynowany Sushi Gari różowy
4 paski rzodkwi japońskiej
2 paski świeżego ogórka
2 paski świeżego łososia
4 paski Kanpyo tykwy marynowanej
4 glony Nori Silver
chrzan Wasabi
mata do sushi
sos sojowy
sos słodko kwaśny

Sposób przygotowania przepisu:

Moje pierwsze sushi

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
    Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
    Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
    Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
    Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
  • 2. Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
    Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
    Potem przez szerokość na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmarować je wasabi.
    Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
    Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
    Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
    Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).

Porady

ilość porcji to ilość już pokrojonych rolek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżłosośimbirprzekąskisushikuchnie światanorirzodkiew japońskatykwa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rollsy (roladki) z tortilli na trzy sposoby

Dodane przez: Ola1984

Rollsy (roladki) z tortilli na trzy sposoby

Rollsy z tortilli smakują świetnie,...

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami

Szynkowe rulony to doskonała, łatwa...

Zwijane pizzerinki

Dodane przez: joanna30

Zwijane pizzerinki

Doskonała przekąska na imprezę,...

Serowo-ziołowe kulki ziemniaczane

Dodane przez: Ola1984

Serowo-ziołowe kulki ziemniaczane

Proste w przygotowaniu, chrupiące...

Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi orzechami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi...

Cygaretki z łososia nadziewane...

Muszle makaronowe z sałatką

Dodane przez: Krystyna32

Muszle makaronowe z sałatką

Szybka do przygotowania i smaczna...