Bananowe muffinki

4.99 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezawodne muffinki, ekspresowe w wykonaniu i bardzo smaczne. Tym razem dodałam do ciasta dojrzałe banany. Polecam :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 op. cukru z wanilią
    1 niepełna łyżeczka soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    polewa:
    100 g czekolady nadziewanej (u mnie truskawkowa)
    4 łyżki śmietanki 30%
    dodatkowo:
    posypka cukrowa (u mnie perełki cukrowe)
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Bananowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatamy widelcem, następnie miksujemy z jajkiem. Dodajemy olej i mleko i mieszamy. Mąkę, cukier, cukier z wanilią, sól i proszek do pieczenia mieszamy i łączymy z płynną mieszanką. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciastem napełniamy papilotki lub foremki silikonowe do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 160-170 stopni (do suchego patyczka).
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy wraz ze śmietanką do uzyskania jednolitej polewy. Dekorujemy upieczone muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować