Moje pierwsze kokosanki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kokosanki robiłam po raz pierwszy i wyszły bardzo pyszne.
Przygotowałam je na imprezę urodzinową dla moich bliskich.
Wszyscy zachwyceni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masło 60 g,
    sól szczypta,
    wiórki kokosowe 200 g,
    białka 3 szt,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    cukier 8 łyżek + 4 do ubicia białek,
    czekolada deserowa 150 g,
    mleko lub śmietanka 6 łyżek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Moje pierwsze kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moje pierwsze kokosanki 1. W garnku rozpuścić masło razem z cukrem dodać wiórki i wymieszać i chwilę pogotować.
    Odłożyć do wystygnięcia.
    Białka oddzielić od żółtek , a następnie ubić na sztywną pianę z cukrem.
    Ubite białka delikatnie połączyć z wystudzoną masą kokosową( masa jest gęsta).
    Masę nakładać porcjami ( ja to robię 2 łyżeczkami) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pamiętając o odstępach.
    Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub śmietanki.
    Część upieczonych kokosanek maczać w rozpuszczonej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować