Smaczne, lekkie i wilgotne muffinki które przygotujemy w prosty i szybki sposób.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 2 jajka (S lub M)
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 220 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
Muffinki bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy banany i widelcem rozbijamy je na puree. Dodajemy jajka. Roztopione przestudzone masło, extrakt waniliowy, cukier, mleko oraz szczypte soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
2.Przesypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia. W soku cytrynowym rozpuszczamy sodę i od razu dodajemy do ciasta. Całość mieszamy. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i do połowy wysokości uzupełniamy je ciastem następnie posypujemy czekoladą. Pieczemy w temperaturze 195 stopni przez 20 minut.
Komentarze