Muffinki bananowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, lekkie i wilgotne muffinki które przygotujemy w prosty i szybki sposób.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 duże dojrzałe banany
    - 2 jajka (S lub M)
    - 80 g masła
    - 80 g cukru
    - 220 g mąki
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżka mleka
    - płatki czekoladowe lub starta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy banany i widelcem rozbijamy je na puree. Dodajemy jajka. Roztopione przestudzone masło, extrakt waniliowy, cukier, mleko oraz szczypte soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • 2. Przesypujemy do masy mąkę, proszek do pieczenia. W soku cytrynowym rozpuszczamy sodę i od razu dodajemy do ciasta. Całość mieszamy. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i do połowy wysokości uzupełniamy je ciastem następnie posypujemy czekoladą. Pieczemy w temperaturze 195 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować