Mazurek serowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

mazurek

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;

    2 szklanki mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka kakao

    ½ szklanki cukru

    200 g masła

    2 ugotowane żółtka

    1 łyżka śmietany

    100 g orzechów włoskich

    masa serowa

    ½ kg sera białego

    4 łyżki masła

    ½ szklanki cukru

    1 łyżka cukru waniliowego

    3 jajka

    szczypta soli

    sok z cytryny

    zdobienie;

    lukier lub pisaki i posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Mazurek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę produktów oprócz orzechów . mieszamy nożem, następnie wyrabiamy ciasto. formujemy kulkę i odcinamy ¼, odkładamy. Większą części zagniatamy z posiekanymi orzechami. Wkładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto orzechowe wałkujemy na kształt formy. Układamy w formie i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut.

    Ciepłe masło przekładamy do miski. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Gdy masło zbieleje, stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy ser przeciśnięty przez praskę lub ugnieciony widelcem. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na koniec łączymy z pianą z białek

    Mniejszą część ciasta wałkujemy i wycinamy dekoracje. Masę serową przekładamy na podpieczony spód, dekorujemy ozdobami z ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 160 st. C. Kwiatuszki dekorujemy lukrem i pisakami posyplami wedle uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować