Mazurek wiśniowy najprostszy

4.5 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem dzień przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut...

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki pszennej
    100 g ziemnego masła
    50 g cukru pudru
    jajko
    spora szczypta soli

    słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
    kilka małych bezików
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Mazurek wiśniowy najprostszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.
    Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami.

Porady

Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować