Mazurek z masą z mleka w proszku

4.45 (165 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Ten jest naprawdę bardzo pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    200g mąka pszenna
    100g masło
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego

    Masa
    100g mleko w proszku
    110g masło
    150g cukier
    1 łyżka cukru waniliowego

    Bakalie
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto

Mazurek z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wymiarach około 20x30cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i spleść. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.

    Masło roztopić wraz cukrem, mieszać do rozpuszczenia składników. Zostawić na chwilę, aby przestygło. Następnie dodać przesiane mleko w proszku i wymieszać, aby nie powstały grudki. Przestudzoną masę wyłożyć na upieczony, kruchy spód i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mleko Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować